"FURANFLEX" KÉMÉNYBÉLELŐ

Egyedi gázüzemű kémények bélelése bontás nélküli technológiával

A tevékenység célja

A gáztüzelésű kazánok kéményeinek hő- és korrózió-álló bélelésére alkalmazott, forradalmian új technológia.

Az alkalmazott technológia

Bontás nélküli “FuranFlex”

KIZárólag SPECIÁLIS SZERSZÁMOKKAL TELEPÍTHETŐ

A "FuranFlex" technológiával történő bélelés telepítését kizárólag a Kompozítor Kft. által kiállított, szakképesítést igazoló diplomával rendelkező kivitelezők végezhetik el!
Partnereinknek nagyobb biztonságot szavatol, hogy cégünk teljes körű felelősségbiztosítással rendelkezik!

ÜVEGSZÁL erősítésű

A "FuranFlex" bevonat egy üvegszállal erősített, hőre keményedő műgyanta, melynek korrózióállósága lényegesen jobb, mint a rozsdamentes acélé.

KOMPOZIT

A nagy szilárdságú, üvegszálakkal erősített műgyanták szakmai megnevezése a kompozit. Szerkezeti felépítése hasonlítható a vasbetonéhoz. A lényegi különbség az, hogy a cement és kavics keverékéből készült beton helyett itt a műgyanta; illetve az erősítést szolgáló acél rudak helyett a hajszálnál is vékonyabb átmérőjű üvegszálak képezik a kompozit rendkívüli mértékben erős anyagát.

EGYEDÜLÁLLÓ ELJÁRÁS

A "FuranFlex" az egyetlen olyan technológiai eljárás, melynek alkalmazásával bármilyen alakú és hosszúságú kémény falbontás nélkül bélelhető. Vállalkozásunk kizárólag gáztüzelésű rendszerekhez csatlakoztatott 80mm-2000mm átmérőjű kéménytestek bélelését vállalja. A képzett felület acél szilárdságú, korrózió-, láng- és hő-álló, toldás nélküli kialakítású valamint lég tömör; így minden ide vonatkozó szabványnak és elvárásnak megfelel.

A TECHNOLÓGIA ELŐNYEI

tools-and-utensils
A kéménybélelés csupán néhány órát vesz igénybe
signs
Nincs falbontás, a lakások tisztán maradnak a bélelési munkák alatt
building
Minden típusú kazánhoz és kéményhez. Akár 80 m magas, 80 cm átmérőjű kémény is bélelhető toldás nélkül
weather
Nedvességre érzéketlen (fagyálló)
tool
25 év garancia
thumb-up
Tiszta munkaterület biztosítható, egészségre ártalmatlan
body
Kiválóan ellenáll a vegyi (savas, lúgos) hatásoknak
arrows
Optimális keresztmetszet
gaming
Idomul a kémény falához és tükörsima belső felületet hoz létre

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK A FURAN-FLEX TECHNOLÓGIÁRÓL

Magyarországon a 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet alapján az kémények évenkénti ellenőrzésének része a kémények (égéstermék-elvezetők) állapotának vizsgálata, a négyévenkénti műszaki felülvizsgálatokon pedig a kéményjárat tömörségének felmérése. A rendelet ezen felül kimondja, hogy

„Égéstermék-elvezető építése, javítása, újbóli használatbavétele, valamint a bekötött tüzelőberendezése cseréje, illetve új telepítése a kémény megfelelőségét igazoló kéményseprő-ipari nyilatkozat hiányában tilos”.

A megfelelőség igazolásához, az ellenőrzés, illetve a műszaki felülvizsgálat során az égéstermék-elvezető állapotának elfogadásához nem csak több szempontból célszerű, de sokszor elengedhetetlen a meglévő kémény bélelése, hogy a 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet 74. §-ban elvárt „szabályos, biztonságos működéséhez megállapított, előírt (engedélyezett) követelményeknek” eleget tegyünk.

Hasonló szabályozás van érvényben a többi olyan országban is, ahol a FuranFlex® beszerezhető. Az ellenőrzések célja minden esetben az emberi élet védelme.

A fűtéshez használt tüzelőanyagok (gáz, olaj, fa) elégetésekor füstgáz keletkezik, amely vízgőzt, széndioxidot, különböző égéstermékeket tartalmaz, például a tüzelőanyag egy részének nem tökéletesen történő elégetése során keletkező mérgező szénmonoxidot.

Bár a szénmonoxid mérgezés miatti riasztások száma – a megvásárolható érzékelőknek köszönhetően – emelkedik, a halálesetek száma csökkenő tendenciát mutat. Ennek ellenére világszerte a szénmonoxid felelős a legtöbb mérgezésért, amelyek közül a nagyobb népességű országokban évente több száz, Magyarországon 10-20 végződik halállal, sok esetben a fűtéskor keletkező füstgázok nem megfelelő elvezetése miatt.

Béleletlen kéményben a füstgázban lévő veszélyes gázok bekerülhetnek a lakótérbe, ami akár halálos veszéllyel is járhat. A kémény falán lecsapódó vízgőz az égéstermékekkel keveredve savas (kénsavat, salétromsavat, sósavat tartalmazó) folyadékot alkot, amely tönkreteszi a maltert, betont, alumíniumot, sokszor a rozsdamentes acélt is, réseket okozva a kémény falán. A füstgáz savas gőzei a kémény szerkezetét korrodálják, ami az életveszélyen kívül azért kellemetlen, mert a kémény falán megjelenő nedvesedés a helység légkörét is elrontja, esztétikai, anyagi kárt okoz, a kémény élettartama drasztikus mértékben lecsökken.

A színtelen, szagtalan, a kémény résein keresztül a lakóterekbe bejutó szénmonoxidot az ott lakók esetleg nem érzékelik, és eszméletüket vesztik, vagy ébrenlét mellett mozgásra képtelenek, nem mozdulnak. Már nagyon alacsony koncentrációban (0,02 V/V%) is fejfájást, hányingert, hosszútávon agykárosodást, látászavart okozhat, ennél nagyobb szén-monoxid tartalom esetén (0,04-0,08 V/V%) 2-3 óra után életveszély alakulhat ki, 1,28 V/V% pedig 1-3 perc alatt halált okoz.

Igen, mert tökéletesen ellenáll a kéményekben keletkező savaknak.

Igen. A nagyobb mennyiségű kondenzátumot eredményező gáz-, és olajtüzeléshez a FuranFlex® kéménybélést, a magasabb hőmérsékletű füstgázzal, és koromtűzveszéllyel járó fatüzeléshez pedig a FuranFlex® RWV márkanevű bélésanyagot kell beépíteni.

Gáz- és olajfűtés esetén nem kell tisztítani a kéményt, csak évente egyszer ellenőrizni. Fatüzelésnél kátránylerakódás lehet, ezt hagyományos kéményseprő-ipari eszközökkel vagy a KOMPOZITOR Kft. által kifejlesztett Rotary Chimney Cleaning Brush kéménytisztító berendezéssel tisztítható.

Olyan kémény, amelybe 1-nél több tüzelőberendezés kerül bekötésre. Magyarországon elterjedtek a Termofor márkanév alatt épített, betonból készült kémények, amelyeknek belső átmérője emeletenként 25 mm-el növekszik. Ezek a kémények a füstgáz elvezetésének szempontjából nem megfelelőek. A FuranFlex® béléscsővel felújítva a hibák megszűnnek és a legkorszerűbb zárt égésterű készülékek is csatlakoztathatóak.

A tüzelőanyagok égetése folyamán savas vízgőz keletkezik, ami lecsapódik a kémény belsejében. Tönkreteszi a vakolatot, a betont, sokszor a rozsdamentes acélt is. Az így keletkezett réseken szénmonoxid juthat be a helyiségekbe, mely halálesetet okozhat. Európában évente több száz ember hal meg kémények hibája miatt. A kéményeket a legtöbb országban kötelező bélelni. A FuranFlex 42 %-ban tartalmaz szerves anyagokat (pl. műgyanta), melyek melegítés hatására esetleg veszélyes molekulákat bocsáthatnak ki. Két intézet (Dansk Toxicology Center; Institute für Ökologische Chemie, Germany) megvizsgálta a FuranFlex® anyagát és megállapították, hogy abból 100-600 °C tartományban veszélyes, rákkeltő anyagok nem keletkeznek.

A végeredményt kell összehasonlítani, vagyis nem a két béléscső árát. A FuranFlex® egy nap alatt beépíthető, nem igényel falbontást, minden méretű és alakú kéménybe alkalmazható. Néhány méter hosszú, tejesen egyenes kémények esetét leszámítva, minden más megoldásnál olcsóbb. Garancia a rozsdamentes acélcsövekre általában 10 év, a FuranFlex® béléscsőre 25 év, ugyanakkor az áraik közel azonosak.

A kéménybélelés FuranFlex® technológiával egy délelőtt alatt elvégezhető. Természetesen ez függ a kémény előkészítés közben felmerülő nehézségektől, a külső hőmérséklettől.

Nincs öreg kémény, csak jó kémény vagy rossz kémény. A kémények megújulnak, és újra használhatóvá válnak a FuranFlex® bélelés után. A kikeményített FuranFlex® acél szilárdságú, az eredeti kéményt megerősíti. FuranFlex® bélelés előtt a kémény műszaki állapotát ellenőrizni kell.

A FuranFlex® egyik előnye, hogy 60 és 1250 mm között bármilyen átmérőben és hosszúságban hozzáférhető. Kevés kivétellel, minden formájú kéményhez alkalmazható.

Mindenekelőtt érdemes a KOMPOZITOR Kft. véleményét megkérdezni, vagy azokét, akiknél már építettek be FuranFlex® béléscsövet. Nem fővárosi lakosok esetén célszerű az adott településhez legközelebb lévő beépítő céget felkeresni. Érdemes több árajánlatot begyűjteni, illetve a beépítő cég nagyságát, hozzáértését honlapjukon és személyesen is megnézni.

A kémény béléscsövek legnagyobb ellensége a korrózió. A garancia a korrózióállóságra vonatkozik, vagyis a béléscsövek elsődleges meghibásodási forrására. A KOMPOZITOR Kft. a garanciát csak azon esetekben biztosítja, amikor a beépítést FuranFlex® technológiára kiképzett – erre vonatkozó diplomával rendelkező – cég vagy vállalkozó végezte. A kivitelező által átadott, lézer sorszámozású, kitöltött garanciajegy megléte esetében érvényes. 

Aktuális támogatásokról érdeklődjön a helyi önkormányzatoknál.